Efectul jocurilor video asupra copiilor

Posted: 03/05/2010 by Leontin Andrei in Alte subiecte
Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jocurile sunt cea mai buna modalitate de a te distra, de a-ti petrece timpul liber. Dar v-ati intrebat vreodata ce efect pot avea asupra copiilor?
Copiilor le place foarte mult sa se joace diverse jocuri (actiune, aventura, shooter, etc). Jocurile au un rol esential in viata copiilor, le stimuleaza imaginatia, dar au si efecte negative, cum ar fi lipsa de socializare ce duce la inchiderea in sine a copilului.

Un grup de cercetãtori de la Universtitatea din Michigan au demonstrat cã jocurile video ce au un conţinut violent sunt strâns legate de agresivitatea jucãtorilor.

Studiul s-a efectuat pe un grup de 13 bãrbaţi. În timp ce aceştia jucau un joc video, destinat persoanelor peste 18 ani, foarte violent, activitatea neuronalã a acestor subiecţi a fost monitorizată prin intermediul tehnicii de rezonanţă magnetică nucleară (RMN), corelata cu progresul jocului si comparata pentru fiecare jucator.

Rezonanţa magneticã nuclearã (RMN, sau imagisticã prin rezonanţã magneticã) este o tehnicã neinvazivã ce permite scanarea corpului uman şi monitorizarea activităţii cerebrale prin introducerea sa în interiorul unui magnet.

Rezultatele experimentului, aratã cã existã o stransã legãturã între violenţa jucãtorului şi activitatea creierului specificã agresivitãţii.

Dacã subiectul face diferenţã între agresiunea fizicã îndreptatã împotriva unui semen, consumatã în realitate şi cea manifestatã în spaţiul virtual, totuşi, creireul nu pare sã facã aceastã distincţie. Neuronal, reacţiile şi activitatea lui sunt aproape similare. Din acest motiv, petrecerea unui numãr de ore în jocurile video cu un caracter violent, nu înseamnã altceva de cât o intensificare a activitãţilor neuronale specifice agresivitãţii.

În 2004, The National Youth Violence Prevention Resource Center (Centrul national de cercetare şi prevenire a violenţei juvenile) raporteazã faptul cã între cele mai vandute 70 de jocuri video 49 % conţineau violenţa într-un grad foarte ridicat, pentru 41% violenţa era necesarã pentru protagonişti pentru a atinge scopul prevãzut, iar 17% din jocurile vândute aveau violenţa drept conţinut propriu-zis.

Industria americanã de jocuri pe calculator are o cifrã de afaceri de aproximativ 10 miliarde de dolari anual, iar statisticile aratã cã peste 90% din copii şi adolescenţi alocã jocurilor video, în medie, 35 de minute zilnic.

Credite oferite celor de la http://www.stiinta.info

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s