Aproape toti avem un computer si toti cei ce au un computer folosesc programe. Intrebarea mea este „Cati dintre voi aveti licenta la cel putin un sfert din toate programele pe care le utilizati?”.
Presupun ca 1% din toata populatia tarii, exceptand firmele, foloseste programe cu licenta originala. Cei ce nu stiu despre ce este vorba, voi explica putin mai clar.

Fiecare program, la acizitionare, primeste o licenta de la firma de la care s-a cumparat acel produs. Hackerii mai priceputi au reusit sa falsifice acele licente si sa faca programe free si full. Dar v-ati intrebat vreodata de ce s-a ajuns sa se falsifice licentele? Acum, nu vreau sa acuz pe nimeni legat de ceea ce voi spune in urmatoarele randuri, dar este purul adevar. Sa cumperi un program original cu licenta cu tot, te costa destul de mult. Voi lua ca exemplu programul Nero, pe care toti il folosesc, dar aproape nimeni, cel putin din Romania, nu-l are cumparat. De ce nu l-a cumparat nimeni? Pai uitati-va putin pe site-ul lor ( http://www.nero.com/eng/store-nero9.html ). Cui ii convine sa dea atatia euro pentru un program de scris cd/dvd? La nivelul economic al Romaniei, sa ajungi sa dai 70 de euro pe un astfel de program este ceva destul de rar. Uitati-va putin la preturi
„Downloadable Version
€ 59.99
(incl. VAT5))

Nero
Box Version
€ 69.99
(incl. VAT, plus shipping4))

Nero
Update Disc2)
€ 9.99
(incl. VAT, plus shipping4))

Update Disc does not include Nero BackItUp & Burn
Nero
Upgrade from3)
€ 47.99
(incl. VAT4))”.

Pai la asa preturi iti vine greu sa te gandesti sa-l cumperi cand stii ca pe internet il gasesti 100% free si complet. Deci cauza aparitiei pirateriei pe internet sunt preturile prea mari ale produselor software si salariile prea mici ale romanilor. Oricum, un alt motiv pentru care noi preferam programele piratate in locul celor originale este si lenea. Omul a fost mereu lenes si in loc sa spuna „gata, cumpar programul X si in Y zile il primesc prin curier/posta/etc” el prefera sa le ia gratis de pe internet stiind ca nu trebuie sa miste decat mana dreapta pentru a face rost de programul respectiv direct pe pc-ul lui.
Dupa cum am spus pe la inceputul acestui articol, „aproape 1% din populatia tarii noastre (inafara de firme)…”, am spus inafara de firme deoarece acolo nu scoate nimeni bani din buzunar pentru a le cumpara. Acolo pur si simplu se face lista cu softurile necesare firmei, si un membru responsabil se duce si le cumpara pe banii firmei sau a statului. Pe acesti oameni nu-i intereseaza cat de mult costa programul respectiv atata timp cat ei nu scot un ban din buzunar.

Producatorii de software au si ei un rol important in diminuarea pirateriei. Ei pot crea oferte prin care produsele lor sa fi achizitionare la un pret mai mic, iar astfel vor atrage mai multi cumparatori. Voi da un alt exemplu de program destul de scump, si anume 3D Studio Max, un program de modelare 3D. Acum ceva timp am vrut sa imi deschid o mica afacere in care sa scot la vanzare modelele mele facute in acest program. Pentru aceasta aveam nevoie de repturi de autor asupra lucrarilor si pentru dreptul de autor aveam nevoie de licenta la program, deci trebuia sa il cumpar, dar cand am intrat pe site-ul lor si am citit cat costa:
„with Subscription Electronic Download – $3,990.00
with Subscription Boxed Shipment – $3,990.00
Electronic Download – $3,495.00
Boxed Shipment – $3,495.00 ” am hotarat sa renunt la aceasta idee. Ganditi-va ca in situatia mea sunt foarte multi oameni, care datorita salariilor foarte mici din tara asta, nu-si permit sa achizitioneze un program atat de scump, si automat li se ia sansa de a incerca ceva ce-si doreau. Este greu pentru cineva cu situatie financiara limitata sa cumpere ceva la un astfel de pret, de aceea foarte multi renunta. Daca preturile ar fi fost mai mici, poate ar fi fost mai multi cumparatori, dar si pentru asta trebuie sa se retraga bani din alte parti si iar nu este bine.

Deci, ca o concluzie la ceea ce am spus mai sus, daca aveti ocazia sa cumparati un software de care aveti nevoie, la pret mic, nu ezitati.

ATENTIE!!! ABSOLUTION’S BLOG NU PROMOVEAZA PIRATERIA.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s