Românii care fac aplicaţii pentru produsele Apple

Posted: 03/08/2010 by Leontin Andrei in Fără categorie
Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

APPSTORE. Codesignum Technologies este una dintre puţinele firme româneşti care dezvoltă diferite aplicaţii pentru una dintre cele mai mari companii IT din lume.

Pe o străduţă mică de câteva zeci de metri din Capitală, lângă staţia de metrou Eroilor, este sediul companiei Codesignum Technologies. Într-o casă de la începutul secolului trecut, cu vopsea mai mult lipsă, dar „căptuşită” cu termopane, lucrează o mână de oameni care fac aplicaţii pentru o parte din produsele Apple.

Nu sunt foarte multe cele realizate până acum, dar sunt destul de cunoscute şi apreciate de cei care le cumpără de la magazinul Apple, AppStore. „Tatăl” companiei este Cristian Ivan, un tânăr trecut uşor de 30 de ani, care i-a dat fiinţă firmei acum aproape doi ani, alături de un prieten pe care vrea să-l păstreze anonim.

Există şi clienţi confidenţiali de peste hotare

Apple nu este singurul lor client, mai sunt şi alte câteva firme din SUA, despre care nu vrea să vorbească. „Confidenţial” este cuvântul pe care ni-l aruncă atunci când întrebăm de acestea.

„În aprilie facem doi ani de activitate. Nu facem aplicaţii numai pentru cei de la Apple, avem şi clienţi pentru care am construit anumite aplicaţii, dar ei au trecute numele pe ele, despre acestea nu pot vorbi. Mai lucrăm şi pentru unele firme din SUA, care nu au mai putut face faţă şi ne-au dat nouă o parte din treabă”, ne-a declarat Cristian Ivan, managerul Codesignum Technologies.

Aplicaţii strict destinate românilor

„Pentru cei de la Apple avem 12 aplicaţii şi urmează să mai scoatem, acestea sunt strict destinate românilor”, mai spune şeful firmei româneşti.

Cele mai populare au fost Radio şi RoDex. Pentru aplicaţia de radio sunt cam 12 sau 13 radiouri care se pot implementa în telefon şi mai sunt adăugate în funcţie de cerere.

„Am primit reacţii foarte multe şi din afară, de la oameni care s-au declarat foarte în cântaţi că pot asculta radiourile româneşti”, afirmă Ivan. Când vine vorba despre descrierea, pe scurt, a acestei aplicaţii, Cristian spune că se văd sigla, numele postului, şi dacă entitatea emite pe mai multe calităţi îi apare o listă a streamurilor de unde poate alege.

O bătaie de cap, timp de şase luni

După ce a încercat tehnologia Apple a rămas fascinat, aşa s-a hotărât să se dedice aplicaţiilor pentru produsele Apple, spune Cristian. Dar pentru a putea pune prima aplicaţie pe AppStore au fost nevoiţi să treacă printr-un adevărat filtru, care a durat aproape şase luni.

„Avem un contract cu cei de la Apple, de distribuţie a aplicaţiilor noastre prin intermediul lor. A fost foarte dificil să ajungem să lucrăm cu ei. Am alergat şase luni să-i putem convinge. Ne-au cerut foarte multe documente, am făcut interviuri prin telefon, ne-au întrebat de ce vrem să lucrăm cu ei”, ne-a mai spus managerul Codesignum.

El afirmă că a fost destul de greu la început, pentru că nu prea erau oameni care să lucreze pe Apple şi nici cărţi de unde să înveţe. Acum, businessul este menţinut şi de cea de-a doua „orientare” a companiei, imobiliarele – care, paradoxal, merg pentru ei. „Atâta timp cât Codesignum există înseamnă că ne merge şi cu imobiliarele”, a conchis Cristian Ivan.

RELIGIOS. Una dintre aplicaţiile realizate de Ivan şi de oamenii săi este RoOrtodox, care conţine Biblia


MULTILATERAL DEZVOLTAT

Funcţii pentru trioul „i”, iPhone, iPod şi iPad

Toate aplicaţiile vor merge şi pe iPod. La fel toate acestea vor funcţiona şi pe iPad, dar aici va trebui să reconfigureze fiecare aplicaţie, pentru că pe un ecran mai mare acestea se vor vedea destul de „ciudat”.

„Intenţionăm să scoatem versiunile noastre pentru iPad, dar şi content media ale anumitor publicaţii. Acestea vor fi primele instituţii care îşi vor trece conţinutul în variante pentru iPad”, a afirmat Ivan. Anul acesta şi-au propus să înceapă să facă aplicaţii şi pentru desktop.

Cât despre concurenţă, Cristian spune că principalii lor rivali sunt undeva în Iaşi, dar nu-şi fac probleme de acest lucru. „Avem şi nişte concurenţi în Iaşi, dar tot ce au ei noi avem mai bun. Au fost perioade când ei au scos unele aplicaţii înaintea noastră, dar noi le-am îmbunătăţit”, declară el.

Reclama e mama afacerilor

  • Pentru a se face cât mai cunoscuţi, au aplelat şi la aplicaţiile gratuite, şi la cele cu reclamă, iar mai apoi la cele contra cost. Nu vorbim de bani mulţi, când ne referim la aceste aplicaţii ale Codesignum. Toate variantele cu bani costă în AppStore între 0,99 dolari şi 2,99 dolari.
  • Parteneriatul cu Apple nu este unul destul de fructuos, dar va merita când va lua amploare. Banii scoşi din vânzarea fiecărei aplicaţii se împart între Apple şi Codesignum Technologies (30% pentru „mamutul” american şi 70% firmei româneşti).

„Câştigurile au fost destul de mici, de ordinul miilor de euro, de când ne-am înfiinţat. Din acest motiv ne-am hotărât să nu mai facem aplicaţii destinate României, pentru că nu se justifică investiţia în timp şi bani”, ne-a mai spus Ivan.

Probleme pentru localnici

Conform spuselor reprezentantului Codesignum Technologies, românii s-ar putea să aibă ceva probleme cu achiziţionarea anumitor aplicaţii, pentru că noi avem ceva probleme cu cardurile noastre care nu prea sunt acceptate la deschiderea de conturi. În general sunt acceptate Master Cardurile de la ING Bank. Sau anumite „gift carduri” de pe care se poate alimenta.

FUNCŢIONALITATE

De la taxi până la cursul valutar

  • Săptămâna trecută, cei de la Codesignum au mai scos o aplicaţie – „Cursul Valutar on-line”, -, care este diferită de tot ce este pe piaţă până acum pentru că, în afară de istoricul care se poate vedea într-un tabel şi variaţiile de la o zi la alta, există şi vreo 10 sau 20 de tipuri de grafice cu evoluţiile valutelor.
  • De asemenea, acesta are şi un convertor pentru toate monedele care sunt prezentate şi pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR). Cursul afişat este cel oficial al BNR şi se actualizează în fiecare zi on-line de pe site, după ora 13.00.

Loto 6/49, pe telefon

RoLoto – o altă aplicaţie care îţi permite generarea de numere pentru loto. „Este destul de complexă generarea, în sensul că poţi să stabileşti tu o valoare şi el îţi calculează automat de banii aceia cam ce variante ai putea juca – simple, compuse. Nu garantăm că va câştiga cineva. Poţi să vezi istoricul biletelor, să compari cu biletele tale”, mai spune Ivan.

  • Cu ajutorul aplicaţiei se pot vedea toate agenţiile din ţară cu adresele şi numerele de telefon. „Sunt tot felul de statistici cu numerele care au ieşit sau nu. Aceasta costă 1,99 dolari”, mai afirmă şeful Codesignum.

Informaţii „mobile” despre taxi

„RoTaxi – o aplicaţie care a fost o surpriză plăcută pentru mine fiindcă nu mă aşteptam să aibă acest succes. Iniţial am făcut-o ca o reclamă pentru Ro Util, dar apoi am dezvoltat-o. La început nu a avut decât firmele de taxi şi numerele de telefon şi acum a evoluat. Conţine şi preţurile practicate de companiile de taximetrie din ţară. Poţi trimite şi comentarii despre o astfel de firmă, poţi să-i dai şi un anumit rating, de la o steluţă până la 5. Actualizări de preţuri. Are şi marcarea ultimelor apeluri către companiile de taxi”, spune Ivan.

  • Preţul este de 1,99 dolari. RoUtil are o mulţime de module şi baze de date care pornesc de la calculul de salariu până la coduri telefonice sau poştale, calcul de bioritm şi multe altele.

Dicţionarul explicativ, încorporat

RoDex este o variantă a unui dicţionar explicativ special făcută pentru iPhone, cu care poţi consulta cuvinte din 22 de surse, 22 de dicţionare. La fiecare cuvânt apar sinonime, neologisme, antonime.

CONTROVERSATĂ

Radio Manele, proiect cu reacţii pro şi contra

Nu toate aplicaţiile pe care le-au dezvoltat sunt şi demne de mândrie, după cum spune chiar şeful Codesignum Technologies.

„O aplicaţie care a stârnit foarte multe reacţii pentru că am distribuit mai multe poze înainte de a o lansa se cheamă «Radio Manele» şi conţine 59 de posturi de acest gen. Au fost foarte mulţi care ne-au apostrofat, dar şi oameni care ne-au tot întrebat când apare, mai ales români din afară”, spune Cristian Ivan.

Potrivit acestuia, chiar dacă radiourile sunt on-line, arată mult mai profesionist decât cele consacrate de pe piaţa noastră. Deci cam ceea ce fac ele şi nu fac restul… emit informaţii despre melodia care este difuzată la acel moment. Printre ele sunt „Radio SuperFM”, „Radio PlayOne”, „Radio Fanatik” sau „Radio Tequila”.

„Aplicaţia aceasta va costa ori 1,99 ori 2,99 dolari, încă nu m-am hotărât. Pentru a face această aplicaţie, am avut un coleg care a stat câteva zile şi le-a căutat, le-a ascultat şi tot aşa”, a mai afirmat şeful Cristian Ivan.

AJUTOR BINE-VENIT

Apcom România sprijină inovatorii

Oficialii Apcom România, faţa Apple la noi în ţară, se declară destul de mulţumiţi de faptul că tot mai mulţi tineri şi companii vor să dezvolte aplicaţii pentru produsele Apple, în special iPod Touch.

„Interesul românilor faţă de acest tip de produse este în creştere, plecând de la gama de playere multimedia iPod, computerele Mac şi până la nou-anunţata tabletă iPad”, spune Zsolt Kadar, marketing manager al Apcom România, unicul distribuitor al produselor Apple la noi în ţară.

Potrivit acestuia, compania va acorda, pe măsura posibilităţilor, sprijin tuturor celor care ar dori să dezvolte un astfel de business.

„În mare parte, totul depinde de ei, de inovaţia adusă în aplicaţiile lor şi de multă perseverenţă. În acest moment există numeroase aplicaţii pentru consumer, dar partea de B2B este încă neexploatată (exemplu: aplicaţii pentru farmacii, echipe de vânzări etc. )”, mai spune Zsolt Kadar.

Dacă în urmă cu câţiva ani românii care voiau să dezvolte aplicaţii pentru produsele Apple trebuiau să treacă o mulţime de teste şi verificări, acum situaţia s-a schimbat, spune Ivan Cristian. „S-au mai simplificat toate acele birocraţii în ultimii ani”, afirmă el.

Credite oferite EVZ.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s