Sistemul Sanitar din Romania

Posted: 03/18/2010 by Leontin Andrei in Alte subiecte
Etichete:, , , , , , ,

Incep sa cred ca in tara asta totul s-a dus de rapa. De exemplu sistemul sanitar de la noi din tara este unul dintre multele sisteme grav afectate de lipsa de interes si de neglijenta conducatorilor statului. Ma uit ca foarte multi oameni se feresc sa se mai duca pe la spitale cu gandul ca acolo este o mizerie de nedescris, lipsesc foarte multe lucruri de prin spitale si conditiile sunt sub orice critica. Ma uitam zilele acestea la stiri si am observat ca daca vrei sa fii operat, doctorul iti face o lista cu tot ce iti trebuie pentru a putea fi operat (pansamente, bandaje, etc etc). Medicamentele nu se mai gasesc in spitale, ci doctorul iti prescrie o reteta si te duci sa ti le cumperi singur. Au ajuns sa se fure seringile deoarece nu mai au asistentii cu ce sa faca injectii.
Nu mai vorbim de saloanele in care sunt internati bietii oameni. Imi aduc aminte de acum vreo 2 ani de cand ma duceam si eu la spital si eram internat. Aveam un pat langa fereastra, chiar imi placea cum era pozitionar, dar noaptea, inumaram gandacii de pe pereti. Eram ingrozit cand vedeam gandacii cum se plimba ca pe bulevard fara sa ii deranjeze nici macar unpic simpla mrea prezenta.
Nu mai vorbesc de faptul ca aungi la spital cu o infectie si pleci de acolo cu mai multe, deoarece sunt foarte mult focare de infectii in spitale.

„În campania electorală care tocmai se derulează pentru a atrage voturile ieşenilor, numeroşi candidaţi fac promisiuni pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar ieşean.Până se vor pune şi în practică ideile de noi spitale, secţii sau staţii de Ambulanţă, le propunem un subiect actual şi măturat sub preş adesea de autorităţile competente: toaletele din spitale. Deşi se vorbeşte de investiţii de zeci de milioane de euro în sistemul sanitar ieşean, starea deplorabilă în care se găsesc numeroase toalete spitaliceşti demonstrează că nu s-a găsit adesea o mână de var de câteva zeci de lei.

Cabină unică pentru bărbaţi şi femei

Dispensarul din Tătăraşi, fosta Policlinică Stomatologică, arată dezastruos. Impresia că nu s-a mai ocupat nimeni de întreţinerea ei devine foarte evidentă în momentul în care te hotărăşti să foloseşti băile din clădire. Mizeria te întâmpină încă de când le deschizi uşile. Oglinzile arată de parcă nu au mai fost curăţate cu anii, gresia şi-a pierdut de mult culoarea albă, iar cabina W.C-ului te face să te gândeşti de două ori înainte de a o folosi. Uşa care nu se închide, pardoseala degradată, lipsa unui colac de toaletă şi sistemul de tragere a apei care constă într-o sfoară înnodată, şi aceea inutilă, acestea sunt doar câteva dintre detaliile care i-ar pune pe fugă pe cei care ar dori să folosească baia. Mirosul lasă şi el de dorit, ceea ce inspiri fiind o combinaţie între clor, umezeală şi spay de cameră. Nu există cabine separate pentru bărbaţi şi femei, fiind disponibilă doar o toaletă în care intră oricine. Iar hârtia igienică este privită ca un lux, lipsind cu desăvârşire. “Până medicii nu îşi cumpără cabinetele în care lucrează, problema nu se va rezolva. Nu e de datoria lor sa întreţină clădirea. Fondurile sunt o mare lipsă la noi”, povesteşte o asistentă a Dispensarului din Tătăraşi.

“Omul obişnuit să scoată bani din buzunar şi să-şi facă baie “

Plângerile pacienţilor care calcă pragul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” privesc cel mai adesea inesteticele toalete turceşti. În Pavilionul 6, de exemplu, singura toaletă functională, cea a bărbaţilor, are o bucată de ziar pe post de geam, lipită de uşa de la intrare. Asistentele te privesc cu jenă atunci când le intrebi de baie. Ori evită să te îndrume pentru a ajunge la ea, ori ţi-o arată cu strângere în spate. Tencuiala căzută, ţevile ruginite,  toaleta turcească, de-un galben uzat şi igrasia te fac să-ţi fie groază de-a te atinge măcar de clanţă. “Nu se pot face toate odată, asta e situaţia. Dacă are ceva de comentat, omul obişnuit să scoată bani din buzunar şi să-şi facă baie. De unde atâtea fonduri? Facem eforturi uriaşe, lucrurile se vor rezolva, spitalul este vechi de 100 de ani”, s-a revoltat Carmen Maniuc, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase.

“Nu e murdar, în schimb e vechi, e foarte vechi”

Centrul Medical Copou are şi el mari lipsuri la capitolul grupuri sanitare.Şi aici femeile şi bărbaţii sunt nevoiţi să împartă acelaşi grup sanitar. Uşa toaletei de la etajul întâi al clădirii stă scoasă dintr-o balama. Robinetului îi lipseşte rozeta, scaunul de W.C este folosit fără colac, iar găleţile şi mopurile femeilor de serviciu zac adunate sub chiuvetă. Uşa de la intrarea în baie are chiar şi un sistem original ce o ţine deschisă: o cărămidă. Geamul lipseşte cu desăvârşire. “Prefer să mă abţin până în cămin decât să folosesc baia asta”, mărturiseşte o studentă care tocmai ieşise dintr-un cabinet de Planning şi a refuzat să foloseasă baia instituţiei. Medicii de aici ne-au spus că instituţia a fost prinsă într-un scandal ce durează de ani de zile între ei şi Primărie,  în ceea ce priveşte statutul de proprietar, şi că din acest motiv nu s-a primit nici un ban de la autorităţi, nici măcar pentru o găleată de var. O situaţie similară se întâlneşte şi în corpurile vechi ale Maternităţii “Elena Doamna”. “Nu e murdar, în schimb e vechi, e foarte vechi. Vrem să renovăm, însă nu avem fonduri. Cu ce ochi credeţi că vede o gravidă cabinele de toaletă, chiar dacă sunt curate, însă nu s-au mai făcut îmbunătăţiri de zeci de ani?”, se întreabă retoric Isabella Brujbu, managerul maternităţii.

“Spiridonul nu stă într-o clanţă”

Cu toate că pavilioanele din Ambulatoriul “Sfântul Spiridon” arată îngrijit, baia de la intrarea în clădire lasă o cu totul altă impresie. Există doar o cabină de toaletă comună a cărei uşă nici măcar nu are clanţă. Impresia de dezordine se accentuează dacă te uiţi mai atent şi observi coşul de gunoi plin, mopurile adunate sub chiuvetă şi sacul imens, plin de gunoaie, aruncat tot sub chiuvetă. “V-aţi legat tocmai de clanţa aia despre care eu ştiu că e acolo. Iar dacă nu e, o să o punem, doar nu stă Spiridonul într-o clanţă”, promite Ioan Bîrliba, managerul Spitalului “Sfântul Spiridon”. În Ambulatoriul Spitalului CFR, pacienţii au la dispoziţie o singură baie în toată clădirea. Cea de la parter e defectă, iar dacă vrei să ajungi la cea funcţională, trebuie să urci până la etajul 3. Şi Spitalul “Sfânta Treime” mai are de lucrat la capitolul curăţenie, cel puţin în baia de la parter unde igrasia de pe pardoseală, pereţii văruiţi în grabă şi mirosul greu îţi dau impresia că nimeni nu mai are timp să se ocupe şi de grupurile sanitare.

Excepţii de la regulă

În Maternitatea “Cuza Vodă” şi Spitalul Militar, doar vechimea unora dintre băi te poate face să strâmbi din nas. La capitolul curăţenie în băi, cel mai bine stau Spitalul Parhon, cel de Recuperare şi Policlinica “Petru şi Pavel”. Contactată telefonic, doctorul Irina Mitroi, directorul adjunct al Inspecţiei Sanitare Iaşi a declarat că de controalele spitalelor este responsabilă Inspecţia Sanitară.  Neregulile care au fost găsite în unităţile medicale din oraş de către inspectorii sanitari vor fi făcute publice de către Manuela Trifan, şeful ASP, într-o conferinţă de presă susţinută astăzi la prânz.

Cum se bagă sub preş

Dintre unităţile medicale în care au fost reporterii Ziua, Dispensarul Tătăraşi arată cel mai jalnic. Am vrut să aflăm cine ar trebui să se ocupe de instituţie, dar oficialii Primăriei sau de la ASP şi-au pasat responsabilitatea unii altora. Urmăriţi răspunsurile pe care le-am primit la întrebarea “De cine aparţine Dispensarul Tătăraşi?”:

“Nu, nu noi ne ocupăm de el. Dispensarul e la Consiliul Local, ştiu sigur asta.” – Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean.

“Nu ştiu, cred că ASP-ul (Autoritatea pentru Sănatate Publică), sunaţi la ASP” – Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

“Chiar nu ştiu să vă spun. Nu noi ne ocupăm, cred că cei de la Consiliul Judeţean” – Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Autorităţii pentru Sănătate Publică.” (Articol din ziarul Ziua)

Dupa cum puteti observa si in acest articol din ziuarul Ziua, conducatorii arunca vina de la unul la altul, deoarece ei nu sunt interesati de aceste lucruri. Nimeni nu face nimic pentru a remedia aceasta problema grava. Datorita nepasarii si nesimtirii autoritatilor publice care nu-si fac treaba si care ar trebui scoase din functie de tot pentru ca oricum ii platim degeaba, avem si un caz de deces datorita mizeriei din spitalele romanesti:

„Ca urmare a unui accident rutier, viata unui tinar student de 24 de ani s-a oprit in loc. Ovidiu Istrate a stat in spital pentru vindecarea unor fracturi aparent fara probleme, dar aici a luat o infectie extrem de grava, la os, de care nu a scapat nici dupa cinci operatii. Vindecarea tinarului student la Drept depinde acum de 15.000 de euro, bani necesari pentru a mai face doua operatii in Germania.

A cheltuit deja toti banii pe care i-au putut stringe parintii lui, 10.000 de euro, dar nu a fost suficient: merge numai in cirje, folosind doar un picior. Ovidiu are sprijinul unei familii unite dar modeste material, si a unei iubite care i-a ramas alaturi in ciuda handicapului capatat. E nevoie insa si de sprijinul dumneavostra. „Tinarul mai are nevoie de mult tratament si operatii de refacere, lucruri care nu se pot face inca la noi”, a declarat medicul sau curant, directorul medical al Spitalului de Urgente.(articol din Ziarul de Iasi).

Deci datorita mizeriei din sistemul nostru sanitar, cat si a nesimtirii si dezinteresului autoritatilor publice responsabile de acest domeniu, ajungi in spital cu o banala raceala si pleci de acolo cu cine stie ce infectie grava, sau chiar poti muri acolo.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s