Singurătatea

 

Omul cel mai puternic din lume este cel care este cel mai singur

Cel ce își petrece viața în pustietate este liber să-și facă singur propriile legi după care să acționeze. Este foarte adevărat ținând cont ca așa au apărut primele comunități creându-se din oameni singuratici ce trăiau după propriile lor reguli, în timp impunându-le și celor din jurul lor, însă, omul din pustietate, ce trăiește singur, nu are reguli impuse de nimeni, fiind nevoie să-și creeze singur cateva.

A fi singur nu înseamnă să nu ai pe nimeni pe lângă tine (A locui singură este ca a fi la o petrecere unde nimeni nu te observă – Marilyn Monroe). Atunci când suntem într-o comunitate unde suntem ignorați total, sau atunci când suntem în mijlocul unor oameni care nu ne observă, ne simțim singuri și avem nevoie de cineva cu care să vorbim. O altă situație în care ne putem simți singuri este atunci când, deși vorbim cu un grup de persoane, atunci când cineva face ceva rău, sau care sa nu fie pe placul celorlalți, drept vinovati, vom fi găsiți tot noi.

În fiecare situație exista un anumit motiv pentru care ne simțim singuri, sau părăsiți. Când suntem singuri într-un loc, simțim nevoia de a comunica cu cineva, de a schimba o părere cu o persoană. Singurătatea ”fizică” este una dintre cele mai fericite cazuri, după părerea mea. Atunci când îmi petrec o mare parte din timpul meu, singur, într-un loc care să mă relaxeze, mintea mea se eliberează de toate grijile, reușind să găsească cele mai bune soluții la toate problemele care mă apasă. Este bine, de cele mai multe ori, să rămânem undeva, in liniște, într-o atmosferă placută nouă, în care să ne putem concentra asupra lucrurilor care ne frământă. Atunci când este vorba de izolarea totală de grup, societate, etc, singurătatea poate deveni un beneficiu, dar, tot odată și o amenințare pentru individ. Beneficiul l-am descris puțin mai devreme si anume scăparea de griji, însă amenințarea este mult mai mare deât beneficiul adus.

Singurătatea este o mare nenorocire, prieteni; trebuie să mă credeți că poate distruge repede rațiunea (Jules Verne). După cum spunea și scriitorul Jules Verne, singurătatea este capabilă să distrugă foarte repede rațiunea, dar nu doar singuratatea fizică, ci cea de toate tipurile. Cu trecerea timpului, singurătatea ne expune anumitor probleme pe care nu le întâlnim in societate, tocmai datorită faptului că acolo nu suntem singuri si chiar dacă le-am întâlni, am reuși să trecem peste ele mult mai repede și mai ușor decât am reuși să o facem singuri. Însă trebuie să ne aflăm într-o societate care să ne accepte așa cum suntem și unde să fim înțeleși. Rămas singur, doream să fiu cu alții. Fiind cu alții și nereușind să mă integrez în atmosferă, preferam să rămân singur. (Octavian Paler).

Sentimentul de singurătate pe care îl avem în sufletul nostru, chiar și atunci când suntem în cadrul unui grup, reprezintă cel de-al doilea caz de grad mediu. Atunci când nu ne putem integra într-un grup, ajungem să ne simțim singuri și este ca și atunci când am fi în pustietate, singura diferență fiind aceea că, nu suntem chiar singuri, ci acolo mai sunt și alți oameni, însă care nu ne observă.Este un sentiment neplăcut să știi că ești într-un grup, dar unde nu ești observat, sau în care nu te poți integra. Dacă puteți să rămâneți singuri, absolut singuri, fie doar și o singură dată,ego-ul va muri, eul va muri. Ego-ul nu exisă în sine; el este întotdeauna în relație cu cineva. (Osho). Fiecare dintre noi deține își dezvoltă un ego, care nu poate supraviețui atâta timp cât suntem singuri, fără să aavem pe cineva lână noi care să ni-l alimenteze, să-l ajute să se dezvolte. În singurătate, ecest ego-u, acest eu va dispărea, neavând de unde să se hrănească cu energie și cu informații.

Ultimul caz și cel mai grav, îl reprezintă cazul în care ne simțim părăsiți de către toți prietenii noștri, de familie și de persoanele apropiate nouă. Singurătatea este prețul pe care trebuie să-l plătim că ne-am născut în această perioadă modernă, atât de plină de libertate. De independență și de propriul nostru egoism (Natsume Soseki). Adevărul este că în această perioadă modernă, omul se axează mai mult pe interesele lui personale decât pe prietenie și dragoste, acest lucru ducând la singurătatea persoanelor ce nu dispun pe materiale sau servicii de care ceilalți să fie interesați, ajungând să fie respinse și izolate. Devenind astfel niște persoane singuratice. Este dureros să fii singur atunci când ești fericit, datoritâ faptului că nu ai cu cine să împărtășești acel sentiment de bucurie, ânsă este mult mai greu și mai dureros atunci când ești singur la greu, când nu are cine să te ajute să treci peste probleme și ești nevoit să lupti singur. Fiecare situație de acest gen distruge încet, încet rațiunea umană, fiind capabile, chiar de a crea diverse probleme atât pe plan snetimental, cât și psihic (Dacă ești singur în singurătatea ta, te afli într-o companie proastă – Jean-Paul Sartre).

Anunțuri
Comentarii
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Andrei Scorpion, Andrei Scorpion. Andrei Scorpion said: Singurătatea: http://wp.me/pPsAQ-6h […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s