Cum invata copii sa se descurce

Posted: 07/29/2011 by Leontin Andrei in Lume
Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Cat suntem mici, adultii ne tot spun ca va trebui sa invatam sa ne descurcam singuri, deoarece nu ne va mai ajuta nimeni si asa si este. Am stat si m-am gandit la acest lucru, ceva timp si am realizat un lucru interesant, as spune, „Omul isi invata copilul precum isi invata o pasare puiul”. Ciudat, nu? Voi lua ca exemplu vulturul si modul in care acesta isi invata puiul sa zboare. 

Vulturii isi fac cuibul pe stanci la intaltime, de acolo vulturul scutura cuibul. Puiul cade in “hau” si tot ducandu-se in prapastie, pentru ca vulturii au casa pe stanca, sus de obicei, puiul incepe din instinct sa dea din aripi, el este stangaci la inceput, inconstient, dar miscarile lui incep sa aiba efect si cand el isi da seama de asta, incepe sa invete sa zboare. Unde este mama lui in timpul acesta? Deasupra lui. Deci cand puiul invata sa zboare mama nu este departe si el e singur in picaj, ci mama “pica” dupa el, numai ca ea controleaza totul. Cand insa se apropie solul, chiar daca puiul incepe sa simta cand da din aripi si parca este in control, totusi solul se apropie si mama intra sub el, il ia pe aripi si il duce la loc in cuib.

Asemenea unei femei ce-si protejeaza copilul si vulturul are grija de puiul sau. La fel ca si noi, oamenii, pasarile se nasc doar cu instincte , insa fara cunostinte. Exista, totusi, o diferenta intre modul in care pasarile invata sa zboare iar noi sa ne descurcam si anume, puii invata de nevoie, cazand din cuibul lor si nevoiti sa lupte pentru a supravietui, pe langa instinctul de a da din aripi, insa copii sunt invatati doar partea teoretica a tuturor elementelor ce urmeaza sa le experimenteze in timpul vietii. Cu toate acestea, un copil are cunostinta de lucruri pe care urmeaza sa le intalneasca, insa nu are idee despre cat de dureroase, placute, bune, rele, drepte, nedrepte sunt acestea, lucruri pe care le invata exersand si lovdindu-se de acele situatii, exact cum puiul invata exersand sa zboare de mai multe ori.

De asemenea, atat oamenii cat si pasarile au capacitatea de a imita miscari pe care le vad la semenii lor, lucru care ii ajuta sa invete cum sa se descurce singuri tot mai usor. Puii isi privesc parintii cum zboara, cum dau din aripi si de cele mai multe ori, cum vaneaza, exact ca un copil care invata de la parinti sa mearga, sa se comporte si nu numai.

 

Cine ar fi crezut ca un copil invata asemenea unui pui de pasare?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s