Recent am inceput sa fiu pasionat de hipnoza si tot ce tine de aceasta, asa ca am inceput sa studiez tot mai multe lucruri ce tin de aceasta. Stiind ca in Romania foarte multi oameni au o parere total gresita despre hipnoza, am hotarat ca astazi sa discutam cate ceva despre acest subiect.

Ce este Hipnoza?

Hipnoza este o stare naturala a mintii in care te simti complet relaxat. Este o stare asemanatoare cu experienta de zi cu zi , conducand pe sosea trecand km fara sa iti dai seama de timpul care a trecut. Se poate intimpla acelasi lucru la citirea unei carti, vizionarea unor emisiuni captivante, un film sau starea de relaxare inainte sa adormi. 

Schimbarea programelor mintii se ldesfasoara a un nivel mai adanc, permitand accesul catre subconstient, facilitand schimbarea unor obiceiuri/programe mentale vechi, conducand la efecte benefice in organism.Te pot ajuta la relaxare, iar in stare de relaxare organismul are o putere de regenerare uluitoare, te pot ghida sa schimbi anumite ganduri, programe mentale, avand ca efect schimbarea starii de sanatate, a aspectului fizic, inclusiv modificarea ADN ului.

Detii controlul pe durata intregii sedinte, oricand poti sa te ridici si sa pleci. Nu vei accepta nici o sugestie care e impotriva principiilor tale de viata, impotriva moralitatii.
E eronat conceptul promovat in filme , in care un hipnotizor poate controla o persoana.

Persoana in transa detine controlul 100%, aude si simte tot ce se intampla, chiar cu o acuitate crescuta a simturilor. Rolul hipnotizorului e doar de ghid – el avand cunostintele necesare, de a arata persoanei in transa „butoanele” pe care trebuie apese , la calculatorul personal, in minte, pentru a obtine schimbarile dorite, dar nu poate interveni peste liberul arbitru al persoanei.

Clarificarea unor conceptii si credinte gresite despre hipnoza

Hipnoza nu este somn

Cand suntem in hipnoza nu dormim. Suntem constienti de tot ceea ce se intampla in jurul nostru, auzim foarte clar totul (ascultam si urmam instructiunile primite).

Toate cele 5 simturi (Vizual, Auditiv, Tactil, Olfactiv si Gustativ) sunt, de fapt, mai ascutite – auzim mai bine si simtim mai bine. Mintea constienta este mult mai alerta decat in starea obisnuita. Daca folosim o inductie hipnotica de tip relaxant, corpul va fi extrem de relaxat si vom avea ochii inchisi. Din acest motiv cei aflati in exterior ar putea crede ca dormim.

Nu poti ramane blocat in hipnoza – poti sa iesi oricand din hipnoza

Hipnoza este o stare consensuala. Nimeni nu poate intra in starea de hipnoza daca nu doreste acest lucru. Este asemanatoare unui dans: hipnotizatorul conduce, iar dansul se va intampla daca persoana va urma instructiunile.

Pentru a iesi din hipnoza este necesar sa nu mai urmam instructiunile sau sa dorim sa iesim din hipnoza si vom iesi instantaneu. Acelasi lucru este valabil si pentru sugestiile primite. Nimeni nu ne poate induce sugestii pe care nu le dorim.

Nu ne poate face nimeni sa realizam lucruri care sunt in contradictie cu credintele si moralitatea noastra

Am mentionat mai devreme faptul ca atunci cand suntem in hipnoza nu vom accepta sugestii pe care nu le dorim sau care sunt in contradictie cu standardele noastre morale. De asemenea, nu acceptam sugestii care ne pun pe noi sau pe altii in pericol. De exemplu daca suntem in hipnoza si apare o situatie periculoasa (un incendiu sau o amenintare) vom iesi imediat din hipnoza si vom evita acel pericol.

Nu putem fi “controlati” cand suntem in hipnoza

Acesta este unul dintre cele mai des intalnite concepte si este total eronat. As fi vrut sa fie adevarat pentru ca astfel succesul cu hipnoza ar fi garantat.

Ideea de “a fi controlat” a fost popularizata intens prin intermediul filmelor. Filmele sunt realizate pentru a vinde bilete si trebuie sa prezinte senzationalul, sa atraga publicul si nu neaparat sa-l informeze corect. Nu cred ca exista prea multe persoane adulte care cred ca personajele din filme exista cu adevarat (ex. Mos Craciun, Frankenstein, Batman, etc).

Totusi cred ca hipnoza pe care o vad in filme are puterea de “a controla” si de a transforma un om intr-un “robot subjugat dorintei hipnotizatorului malefic”. Aceasta conceptie gresita se perpetueaza pentru ca are o mare priza la publicul larg iar acest public este avid de senzational.

Cand esti in hipnoza nu vei divulga secrete sau informatii confidentiale

Atunci cand ne aflam in hipnoza nu vom divulga “secretele ascunse” pentru ca suntem in permanenta in control chiar si in cele mai “adanci” stari hipnotice.

Noi vom decide daca dorim sa acceptam sugestiile si tot noi controlam toata informatia pe care dorim sa o transmitem. Daca cineva incearca “sa ne smulga un secret”, are sanse incomparabil mai mari sa reuseasca atunci cand suntem in starea obisnuita de constiinta decat in starea de hipnoza pentru ca in hipnoza mintea este mult mai alerta si gandesti mult mai bine.

Hipnoza este folosita si in salile tribunalelor pentru a dezvalui detaliile pierdute ale unui incident. Insa persoana care intra in hipnoza este martorul care isi va aminti cu mare acuratete detaliile evenimentului si nu suspectul. Pentru ca suspectul, in stare de hipnoza, este capabil sa minta mult mai bine si este mult mai creativ decat in starea normala de constiinta.

Nu ne pierdem cunostinta cand suntem in hipnoza

Hipnoza este o stare de sugestibilitate ridicata si de concentrare a atentiei. In hipnoza suntem mult mai alerti decat in starea obisnuita. In acelasi timp suntem mult mai relaxati, astfel incat o persoana din exterior ar putea crede ca dormim sau suntem inconstienti. Iar din acest motiv a aparut aceasta conceptie gresita.

Nu vom face lucruri ciudate asa cum am vazut la TV

Multe persoane au vazut show-uri TV in care persoane hipnotizate “macane” sau “latra”. Principiile pe care se bazeaza hipnoza de scena sunt similare cu cele discutate mai sus: de regula persoanele care urca pe scena sunt persoanele care vor sa se dea in spectacol siaccepta sugestiile caraghioase date de catre hipnotizatorul de scena.

Acei oameni vor sa se afle acolo si sa faca show. Si aleg atitudinea care face sugestia sa functioneze – “Imi place aceasta sugestie si stiu ca va functiona”. Si rezultatul se vede si mai ales se aude prin hohote de ras. Uneori, printre cei care urca pe scena sunt si persoane care nu raspund sugestiilor primite. Pe acestia hipnotizatorul de scena ii trimite pur si simplu inapoi in sala sau daca sunt de multa vreme pe scena ii ignora si se concentreaza asupra celorlalti care vor sa accepte sugestiile.

Exemple de stari de hipnoza care apar in mod natural

Highway Hypnosis

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care vreau sa le mentionez este ca hipnoza apare in mod natural. Sa va dau cateva exemple de stari hipnotice ce apar in mod natural.

Majoritatea oamenilor care conduc o masina probabil ca au experimentat asta: in timp ce conduc se pot gandi la orice altceva in afara de condus, poate la problemele cotidiene sau la ce vor face in weekend. Mintea Subconstienta in acest caz conduce masina, iar acea persoana intra intr-o stare hipnotica pentru ca are atentia concentrata la un anumit subiect si dintr-o data se gandeste: “Oare am ratat iesirea de pe autostrada?” sau “Unde a zburat timpul?”. Aceste situatii se intampla in mod frecvent si sunt stari naturale de hipnoza.

Insa la cel mai mic pericol, acea persoana va iesi instantaneu din aceasta stare si va actiona pentru a elimina pericolul respectiv, franand sau ocolind brusc un obstacol aparut in cale.

Starea hipnotica inainte de a adormi si in timpul zilei

De fiecare data cand adormim si cand ne trezim trecem printr-o stare intermediara a somnului numita starea hipnagogica.

Tranzitia spre starea de somn (la culcare) si dinspre starea de somn (la trezire) sunt momente in care experimentam un spectru larg de experiente senzoriale care pot aparea in orice forma, de la cvasi-imperceptibil pana la halucinatii intense. In timpul zilei adeseori intram in stari hipnotice usoare – cand “visam cu ochii deschisi” sau cand citim o carte care ne captiveaza sau urmarim un film interesant.

Orice sportiv intr-o competitie este in transa. Daca un jucator de tenis, de exemplu, s-ar gandi constient la modul in care trebuie sa loveasca mingea sau ar numara cati pasi face pe minut, ar pierde cu siguranta meciul.

Analgezie si anestezie in mod natural

In stari adanci de hipnoza putem experimenta analgezia sau anestezia.

Analgezia este blocarea senzatiei de durere iar anestezia este blocarea completa a oricarei senzatii tactile. Stiu ca mi s-a intamplat uneori si probabil ca si voua vi s-a intamplat sa vedeti pe mana sau picior vanatai sau zgarieturi si sa va intrebati: “De unde au aparut?”

Ei bine, au aparut astfel: in timpul zilei ne concentram asupra unei activitati, iar acest fapt ne permite sa intram intr-o stare naturala de hipnoza. Apoi in mod accidental ne lovim sau ne zgariem de ceva si nu simtim nimic. Astfel puteti intelege ca pana si anestezia sau analgezia sunt stari de hipnoza ce apar in mod natural in viata noastra.

Acest articol incheie partea introductiva a hipnozei iar in urmatoarele articole veti putea aflatehnicile si “secretele” cu ajutorul carora un hipnotist isi poate ajuta clientii sa isi atinga obiectivele chiar si atunci cand orice alta metoda a esuat!

Nu exista sentimentul de a fi in hipnoza

O persoana aflata in hipnoza este cea mai putin potrivita persoana sa determine faptul ca se afla in hipnoza. Pentru ca nu exista niciun sentiment “de a fi hipnotizat”.

In starile “adanci” ale hipnozei pot aparea anumite senzatii fizice, dar nu este obligatoriu: senzatia de furnicare a pielii, senzatia de greutate, de scufundare sau de ridicare a corpului. Persoana potrivita sa stabileasca nivelul hipnozei este hipnotizatorul.

Acesta va observa anumite semne ale instalarii hipnozei si de asemenea are la dispozitie o suita de teste pentru nivelul transei. Un hipnotizator foarte bun va folosi anumite proceduri pe parcursul sesiunii pentru a convinge persoana ca se afla in hipnoza.

Motivul pentru care hipnotizatorul face acest lucru este ca o persoana va accepta mult mai usor sugestiile hipnotice pentru schimbarile pe care le doreste atunci cand: este convinsa ca este in hipnoza, are o expectativa mentala pozitiva a succesului si obtine un nivel adanc al transei.

Hipnoza nu este magie sau vrajitorie

Hipnoza a fost recunoscuta si folosita in practica medicala de catre Asociatia Medicala Americana (AMA) incepand cu anul 1958. Aplicatiile medicale ale hipnozei cuprind dar nu sunt limitate la: anestezie, nastere fara dureri, managementul durerii etc.

Este folosita de medici, psihologi si de catre persoane specializate in acest domeniu. Exista o intreaga suita de credinte gresite, generate in principal de teama si ignoranta care afirma “valentele mistice” ale hipnozei.

Revin din nou la ideea prezentata mai sus a predispozitiei publicului larg pentru senzational si inedit care, in colaborare cu o imaginatie fecunda, genereaza cele mai nastrusnice concepte. Din nefericire aceste concepte sunt prezentate de catre anumite persoane ca fiind axiome universal valabile.

In cazul in care doriti sa aflati mai multe aspecte despre un anume domeniu, oricare ar fi acesta, va recomand sa va documentati din surse multiple. Marea majoritate a oamenilor au auzit despre hipnoza prin intermediul altor persoane care “le-au vandut o anumita idee sau concept” si care la randul lor au deprins in mod similar conceptiile gresite de la altii sau din mass-media. Am observat cu totii cat de usor este sa emiti o afirmatie pe care o crezi universal valabila despre un anumit lucru, bazandu-te doar pe o opinie sau pe o credinta nefondata.

Hipnoza este un proces sigur – nu ti se poate intampla nimic rau in hipnoza

Nimeni nu a fost ranit sau nu a patit ceva rau doar intrand in hipnoza. Noi toti intram tot timpul in hipnoza. Hipnoza este o stare de sugestibilitate crescuta (abilitate de a accepta lucruri sau sugestii la nivel subconstient sau inconstient).

La fiecare nivel de constiinta (Constient, Subconstient, Inconstient), exista o functie protectoare a mintii care in mod automat elimina orice sugestie ce pare periculoasa. De fapt orice sugestie care pare periculoasa sau care ne poate rani intr-un fel ne poate face sa iesim din hipnoza.

Hipnoza a fost recunoscuta de AMA inca din 1958 si a fost folosita de multi profesionisti in medicina si psihologie de-a lungul a peste 200 de ani de atestare a aplicatiei tehnicilor hipnozei si a fost folosita in deplina siguranta in sute de mii de cazuri.

(Multumim Empower.ro pentru informatii)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s