Visatori vs oportunisti

Posted: 10/25/2014 by Leontin Andrei in Viata
Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Salutari si bine te-am gasit, draga cititorule. Stiu ca ultimul meu articol a fost foarte… bizar si poate si putin mai greu de inteles, insa astazi vreau sa dezbatem un alt subiect interesant.

Dupa cum poate ca stii deja, eu am prostul obicei de a cataloga oamenii in diverse categorii in functie de anumite criterii. Cum in ultima perioada de timp am stat de vorba cu diverse persoane am constatat ca atunci cand vine vorba de succes in viata, oamenii se impart in trei mari categorii. Desigur, aici vorbim de cei visatori – acei oameni care viseaza mereu la ceea ce va fi, care au mereu un plan; oamenii ce au renuntat la visuri – oameni ce nu mai indraznesc sa viseze… si nu in ultimul rand oportunistii – cei care profita de fiecare oportunitate ce ii avantajeaza.

De ce aceste trei categorii? Dupa cum spuneam intr-un articol recent, cu atitudinea potrivita poti face orice, iar aceste trei categorii prezinta trei mari atitudini despre care vom vorbi in acest articol.

Sa incepem cu acea categorie de oameni ce au renuntat sa mai viseze… Acestia sunt acei oameni care, trecand prin diverse experiente mai mult sau mai putin fericite, si-au pierdut orice speranta ca intr-o zi isi vor indeplini idealurile. Persoanele ce fac parte din aceasta categorie (categorie pe care eu o numesc „Zona X” sau „zona interzisa” deoarece nu doresc nimanui sa ajunga in acest fel) sunt persoanele cu o stima de sine foarte scazuta si care traiesc cu falsa impresie ca ei nu merita sa obtina ceea ce isi doresc si nu pot realiza acel lucru. Oare aceasta „credinta” este adevarata? Eu sunt de parere ca nu exista un raspuns corect deoarece cat timp o persoana crede ca nu este capabila sa faca un anumit lucru, atunci subconstientul persoanei respective va actiona astfel incat sa o faca sa esueze oricat ar incerca, exact din cauza faptului ca in mintea lui/ei se repeta iar si iar clasicul mesaj „nu pot”. Daca aceeasi persoana ar crede cu tarie ca poate reusi sa faca acel lucru (acelasi obiectiv ca in exemplul anterior) atunci poate ca nu ar reusi din prima sau din a doua incercare, insa intr-un final va reusi sa-si indeplineasca obiectivul propus. De ce? Cat timp un om are o stima de sine ridicata si crede ca va reusi sa faca ceea ce si-a propus atunci, indiferent de cate obstacole va intampina, nu va renunta sa lupte si va incerca mereu ceva nou, ceva ce ii poate garanta succesul.

Acum ca am vorbit putin despre cei ce au renuntat sa mai viseze, hai sa vorbim si despre cei care nu si-au pierdut curajul de a visa. Acesti oameni au cele mai multe planuri de viitor, dar care nu le prea pun in practica deoarece majoritatea timpului ei doar viseaza si atat. Este foarte bine sa visezi si sa iti faci un plan pentru viitor, insa cat timp nu il pui in aplicare atunci este ca si cand nu l-ai fi avut in prima instanta. Spre deosebire de cei ce au renuntat sa mai viseze, aceasta categorie de oameni au o stima de sine mai ridicata, incercand sa gaseasca mereu metode (teoretice) prin care sa isi atinga obiectivele, avand o rata de succes undeva intre 50 si 65-70%. De ce atat de putin? In momentul in care un om nu face decat sa isi planifice, dar cand vine vorba de pus in aplicare acel plan incep sa apara probleme, se panicheaza si se oprese pentru a replanifica totul, oportunitatile incep sa dispara. Da, oportunitatile sunt de scurta durata si daca nu profitam de ele cat timp sunt disponibile atunci ne alegem doar cu intrebarea „cum ar fi fost?”. Datorita acestei ezitari pe care visatorii o prezinta, sansele lor de reusita sunt destul de reduse, impiedicandu-i sa realizeze prea multe lucruri pe care si le-au propus.

Spre deosebire de visatori, oportunistii nu isi bat foarte mult capul cu planificarea „miscarilor”, ci profita de fiecare oportunitate ce li se ofera, fara sa isi faca prea multe griji ca pot pierde sau ca poate fi greu, stiind ca vor trece peste orice obstacol va aparea. Acesti oameni au o stima de sine foarte buna, avand cele mai bune rezultate. Sansele lor de reusita sunt undeva intre 70% si 90%. Desigur ca nici acestia nu reusesc in proportie de 100% deoarece si ei sunt tot oameni si greseli facem toti, totusi datorita faptului ca ei nu pierd foarte mult timp cu planuri sau cu griji inutile care sa-i traga inapoi, acestia reusesc sa obtina cele mai bune rezultate in aproape orice situatie. Acesti oportunisti sunt peste tot in societatea noastra si ei sunt oamenii de succes din zilele noastre. Oportunistii sunt oameni invatati, oameni cu multe facultati? Nu, sunt oameni simpli, oameni ce au vazut o oportunitate si au profitat de ea, oportunitate ce i-a facut mari lideri de companii multinationale precum Microsoft, Facebook, Google, etc.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s